Kako tinitus nastaje i može li se liječiti?

Tinitus je kompleksno stanje koje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući oštećenje sluha, neurološke poremećaje, ozljede ili čak emocionalni stres.

Razumijevanje ovih različitih uzroka i njihovog utjecaja na pojavu tinitusa ključno je za pravilan pristup liječenju i upravljanju ovim stanjem.

Osim toga, važno je istražiti kako se tinitus može razlikovati kod pojedinaca - dok neki mogu imati blage simptome koji su podnošljivi, drugi mogu patiti od izrazito uznemirujućih zvukova koji značajno narušavaju njihovu kvalitetu života.

S obzirom na ovu raznolikost simptoma i uzroka, pristup liječenju tinitusa mora biti individualiziran i holistički, uzimajući u obzir sve relevantne čimbenike i potrebe svakog pojedinca.

Kako dolazi do pojave tinitusa?

Kao što smo već spomenuli, tinitus je veoma složena pojava pa su tako i uzroci tinitusa raznoliki i često složeni. Evo nekih razloga zašto možda čujete zujanje u ušima.

 • Traumatske ozljede sluha: Ozljede glave, vrata ili uha mogu uzrokovati tinitus, posebno ako dođe do oštećenja unutarnjeg uha ili slušnog živca.
 • Neurološki poremećaji: Neurološki poremećaji poput multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti mogu izazvati tinitus kao posljedicu promjena u neurološkoj aktivnosti.
 • Genetske predispozicije: Postoje naznake da određene genetske predispozicije mogu povećati osjetljivost na razvoj tinitusa.
 • Ozljede vratne kralježnice: Ozljede ili problemi s vratnom kralježnicom mogu utjecati na protok krvi i neuralne signale prema uhu, što može rezultirati tinitusom.
 • Autoimune bolesti: Autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa mogu uzrokovati upalu koja može utjecati na unutarnje uho i uzrokovati tinitus.

Složenost tinitusa zahtijeva multidisciplinarni pristup u dijagnostici i liječenju, koji obuhvaća suradnju različitih medicinskih specijalista poput otorinolaringologa, neurologa, fizioterapeuta i psihologa.

Individualizirani pristup tretmanu tinitusa ključan je za uspješno upravljanje simptomima i poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Koliko je tinitus opasan?

Zujanje u ušima je znak ozbiljnog zdravstvenog problema, ali može biti indikator nekih drugih stanja koja zahtijevaju medicinsku pažnju.

Na primjer, tinitus koji je rezultat oštećenja sluha može ukazivati na potrebu za zaštitom od daljnjeg oštećenja sluha ili za liječenjem osnovnog uzroka gubitka sluha.

Međutim, tinitus može imati značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca. Osobe s kroničnim tinitusom mogu patiti od poremećaja spavanja, anksioznosti, depresije i problema s koncentracijom.

Osim toga, u težim slučajevima, tinitus može ometati svakodnevne aktivnosti i raditi na psihološkom blagostanju pojedinca.

Stoga, iako tinitus sam po sebi nije opasan, važno je uzeti u obzir njegove potencijalne posljedice i pravodobno potražiti medicinsku pomoć i podršku ako simptomi postanu izraženi ili se pogoršaju.

Rani tretman i upravljanje mogu pomoći u sprječavanju daljnjih komplikacija i poboljšanju kvalitete života.

Tipovi tinitusa

Postoje dva glavna tipa tinitusa: subjektivni i objektivni.

Subjektivni tinitus:

 • Puno češći od objektivnog tinitusa
 • Zvuk tinitusa percipira samo osoba koja pati od tog stanja
 • Može se manifestirati kao zvonjava, šištanje, šum ili drugi zvukovi u ušima ili glavi

Objektivni tinitus:

 • Rijedak oblik tinitusa
 • Zvuk tinitusa može čuti i pacijent i liječnik koristeći stetoskop ili slične uređaje
 • Obično je uzrokovan vaskularnim anomalijama ili mišićnim kontrakcijama

Razumijevanje razlike između subjektivnog i objektivnog tinitusa omogućava liječnicima da primijene pravilan pristup dijagnozi i tretmanu ovog stanja.

Subjektivni tinitus često zahtijeva temeljitu procjenu simptoma, uzimajući u obzir pacijentove subjektivne doživljaje i moguće povezane faktore poput emocionalnog stresa ili psihičkog zdravlja.

Stoga je individualizirani pristup neophodan kako bi se utvrdili specifični uzroci i razvila personalizirana terapija koja odgovara potrebama svakog pacijenta.

S druge strane, objektivni tinitus, zbog svoje fizičke opipljivosti, može biti lakše identificirati i potvrditi.

Uz upotrebu stetoskopa ili drugih dijagnostičkih alata, liječnici mogu direktno čuti zvukove koje pacijent doživljava, olakšavajući postavljanje dijagnoze i usmjeravanje na specifične uzroke.

Ovo omogućava bržu identifikaciju temeljnog uzroka i usmjeravanje na odgovarajući tretman koji cilja specifične patološke procese ili anomalije koje pridonose objektivnom tinitusu.

Patofiziologija tinitusa

Na molekularnoj razini, tinitus se često povezuje s abnormalnom aktivnošću u slušnim putovima mozga.

Nakon oštećenja slušnih stanica, mozak može pokušati kompenzirati nedostatak ulaznih signala iz uha, što može rezultirati percepcijom zvukova koji ne postoje u vanjskom okruženju.

Ova kompenzacijska aktivnost može dovesti do promjena u neuralnoj aktivnosti mozga, uključujući promjene u ekscitabilnosti neurona i neurotransmiterskim sustavima u slušnim putevima.

Ove promjene mogu pridonijeti razvoju kroničnog tinitusa i objasniti zašto neki ljudi nastavljaju percipirati zvukove čak i nakon što se oštećenje sluha popravi.

Liječenje tinitusa

Trenutno ne postoji specifičan lijek za tinitus, ali postoje različiti terapeutski pristupi koji mogu pružiti olakšanje i poboljšati kvalitetu života pacijenata.

Osim toga, istraživanja su u tijeku kako bi se identificirale nove terapijske metode i lijekovi koji bi mogli ciljati specifične uzroke i mehanizme tinitusa.

Važno je istaknuti da je svaki slučaj tinitusa jedinstven i zahtijeva individualizirani pristup, stoga je važno savjetovati se s kvalificiranim stručnjakom koji može preporučiti najprikladniji tretman za svakog pojedinca.

U međuvremenu, postojeće terapije mogu pomoći u kontroliranju simptoma tinitusa i omogućiti pacijentima da bolje upravljaju svojim stanjem.

Kognitivno-bihevioralna terapija (CBT)

CBT je terapijski pristup koji se fokusira na promjenu negativnih misli i ponašanja povezanih s tinitusom.

Kroz CBT, pacijenti uče prepoznati i izazvati negativne misli i obrasce ponašanja te ih zamijeniti pozitivnijim i adaptivnijim strategijama.

Ova terapija može pomoći pacijentima da se nose s emocionalnim i psihološkim aspektima tinitusa, poput anksioznosti i depresije, te poboljšati njihovu kvalitetu života.

Relaksacijske tehnike

Relaksacijske tehnike, poput meditacije, joge i dubokog disanja, mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti koji mogu pogoršati tinitus.

Ove tehnike potiču duboku opuštenost tijela i uma, što može smanjiti percepciju tinitusa i poboljšati opću dobrobit pacijenta.

Terapija laserom (LLLT) slušalice

LLLT slušalice koriste nisku razinu laserske svjetlosti za terapiju tinitusa.

Ovoj terapiji je u cilju potaknuti regeneraciju oštećenih stanica u unutarnjem uhu, što može rezultirati smanjenjem simptoma tinitusa.

VIDI KAKO JE UREĐAJ POMOGAO OSTALIMA ➜

Laserska svjetlost se primjenjuje putem posebnih slušalica koje se nose na ušima, gdje laserska energija prodire u tkiva unutarnjeg uha.

Ova terapijska metoda se istražuje kao mogući tretman za tinitus, s ciljem poboljšanja sluha i smanjenja percepcije zvukova tinitusa.

  Zaključak

  Tinitus je složeno stanje koje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući oštećenje sluha, neurološke poremećaje, ozljede ili emocionalni stres.

  Razumijevanje uzroka i različitih tipova tinitusa ključno je za pravilno liječenje i upravljanje ovim stanjem.

  Iako tinitus sam po sebi obično nije opasan, može imati značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca, posebno ako je simptom kroničan i izražen.

  Važno je pružiti individualizirani pristup tretmanu, koristeći različite terapijske metode poput maskirnih uređaja, slušnih pomagala, terapije prilagođavanja zvuka, te alternativne terapije poput kognitivno-bihevioralne terapije (CBT) i relaksacijskih tehnika.

  Nadalje, istraživanje novih terapijskih pristupa, poput metode niskog nivoa laserske terapije (LLLT) slušalica, može doprinijeti boljem razumijevanju i tretmanu tinitusa u budućnosti.

  Sveobuhvatan pristup, uz suradnju različitih medicinskih stručnjaka, ključan je za uspješno upravljanje tinitusom i poboljšanje kvalitete života pacijenata.

  Povratak na blog